30/12 Rapport från en utflykt
Jag hade datorn med till Stockholm för att kunna rapportera direkt men den trådlösa internetkopplingen fungerade en stund, sedan var den död. Jag förstår att ni alla är nyfikna till bristningsgränsen på vad som timade och här kommer en kortfattad rapport.
Vi åkte på tisdag morgon och var hos släktingarna vid lunchtid. Stannade ett par timmar och sedan hade vi bara en och en halv timma kvar till Stockholm. Vi checkade in på hotellet i Vasastan och gick sedan ut för att äta middag. Hittade en libanesisk restaurang nära hotellet och beställde "tretton smårätter" var. Det smakade prima. Sedan tog vi en rask promenad på Drottninggatan, nästan från den ena änden till den andra. Det var ganska kallt ute, mössa och halsduk gällde.
I går promenerade vi så skosulorna rök. Solen sken, det var kanske fem minusgrader och en härlig vinterdag. Det bet ordentligt i skinnet så vi fick gå in i de mest skiftande butiker under vägen för att tina upp en aning.
Stadsbiblioteket var ett delmål på vägen. Jag har aldrig varit inne och sett det runda rummet med böcker utmed väggarna i flera våningar med egna ögon. Bara på TV och på bild. Nu har jag varit där och det var så vackert! Mindre än jag föreställt mig men fantastiskt! Nu skall vi bygga ett runt rum hemma som skall bli vårt bibliotekt. Två våningar högt, tapetserat med böcker och med mässingsräcken på andra etaget.

På kvällen gick vi på måfå till en restaurang i närheten av hotellet, Rolfs kök. Det var helt knökfullt i lokalen och vi hade inte beställt bord. Det fanns inga lediga platser men vi blev erbjudna att sitta vid bardisken och det var en upplevelse med knorr. Då kunde vi både se in i köket och dessutom studera serveringspersonalen innanför bardisken. Rena teaterföreställningen! Maten då? Jo, den var mycket god. Restaurangen rekommenderas varmt för den som tänker sig till Stockholm.

I morse gick vi till Hötorgshallen. Det har vi som stående aktivitet när vi är i staden. Östermalmshallen - släng dig i väggen! I Hötorgshallen finns mat från när och fjärran, mest fjärran, och snålvattnet rinner när jag går och tittar på alla godsaker. Det tråkiga var att vi inte vågade köpa med oss något eftersom vi trodde att det var för varmt i bilen. Fast vi köpte gott bröd i alla fall.
Jag har flera gånger velat gå till Strindbergmuséet men August har inte varit hemma. Nu bodde vi alldeles intill och jag trodde verkligen att besöket skulle bli av. Tji fick jag. På måndagar är ju alla muséer stängda och i dag öppnade de kl. 12.00. Det var för sent eftersom vi var klara att åka hem vid elvatiden, vi hade inte lust att vänta. Men nästa gång så! Jag fick nöja mig med att läsa citat ur hans verk i metallbokstäver i asfalten mitt i Drottninggatan.

Extramaterial! En recension från Dagens Industri om Rolfs kök. Som kuriosa kan nämnas att jag åt den beskrivna kycklingsalladen.
Det är tolv år sedan Dagens Industris testare åt sin första fetasallad med soja- och chilifräst kyckling på Rolfs kök. Rätten - en klassiker på menyn - har vi ofta återkommit till under åren, och den känns fortfarande lika fräsch.Detsamma kan sägas om arkitekterna Jonas Bohlins och Thomas Sandells kultförklarade inredning från 1989. Än i dag är det lite kul att stolar och salt- och pepparkar hänger från bultar i väggen och att det milda ljuset kommer från nakna glödlampor i taket.
Vi åkte på tisdag morgon och var hos släktingarna vid lunchtid. Stannade ett par timmar och sedan hade vi bara en och en halv timma kvar till Stockholm. Vi checkade in på hotellet i Vasastan och gick sedan ut för att äta middag. Hittade en libanesisk restaurang nära hotellet och beställde "tretton smårätter" var. Det smakade prima. Sedan tog vi en rask promenad på Drottninggatan, nästan från den ena änden till den andra. Det var ganska kallt ute, mössa och halsduk gällde.
I går promenerade vi så skosulorna rök. Solen sken, det var kanske fem minusgrader och en härlig vinterdag. Det bet ordentligt i skinnet så vi fick gå in i de mest skiftande butiker under vägen för att tina upp en aning.
Stadsbiblioteket var ett delmål på vägen. Jag har aldrig varit inne och sett det runda rummet med böcker utmed väggarna i flera våningar med egna ögon. Bara på TV och på bild. Nu har jag varit där och det var så vackert! Mindre än jag föreställt mig men fantastiskt! Nu skall vi bygga ett runt rum hemma som skall bli vårt bibliotekt. Två våningar högt, tapetserat med böcker och med mässingsräcken på andra etaget.

På kvällen gick vi på måfå till en restaurang i närheten av hotellet, Rolfs kök. Det var helt knökfullt i lokalen och vi hade inte beställt bord. Det fanns inga lediga platser men vi blev erbjudna att sitta vid bardisken och det var en upplevelse med knorr. Då kunde vi både se in i köket och dessutom studera serveringspersonalen innanför bardisken. Rena teaterföreställningen! Maten då? Jo, den var mycket god. Restaurangen rekommenderas varmt för den som tänker sig till Stockholm.

I morse gick vi till Hötorgshallen. Det har vi som stående aktivitet när vi är i staden. Östermalmshallen - släng dig i väggen! I Hötorgshallen finns mat från när och fjärran, mest fjärran, och snålvattnet rinner när jag går och tittar på alla godsaker. Det tråkiga var att vi inte vågade köpa med oss något eftersom vi trodde att det var för varmt i bilen. Fast vi köpte gott bröd i alla fall.
Jag har flera gånger velat gå till Strindbergmuséet men August har inte varit hemma. Nu bodde vi alldeles intill och jag trodde verkligen att besöket skulle bli av. Tji fick jag. På måndagar är ju alla muséer stängda och i dag öppnade de kl. 12.00. Det var för sent eftersom vi var klara att åka hem vid elvatiden, vi hade inte lust att vänta. Men nästa gång så! Jag fick nöja mig med att läsa citat ur hans verk i metallbokstäver i asfalten mitt i Drottninggatan.

Extramaterial! En recension från Dagens Industri om Rolfs kök. Som kuriosa kan nämnas att jag åt den beskrivna kycklingsalladen.
Det är tolv år sedan Dagens Industris testare åt sin första fetasallad med soja- och chilifräst kyckling på Rolfs kök. Rätten - en klassiker på menyn - har vi ofta återkommit till under åren, och den känns fortfarande lika fräsch.Detsamma kan sägas om arkitekterna Jonas Bohlins och Thomas Sandells kultförklarade inredning från 1989. Än i dag är det lite kul att stolar och salt- och pepparkar hänger från bultar i väggen och att det milda ljuset kommer från nakna glödlampor i taket.
|
Kommentarer
Trackback