7/10 Skrynkelfritt igen. Del 1 av 2.

Nya forskningsresultat  har redovistas i  tidskriften "Handarbetsnytt" om hur man kan undvika rynkor kring munnen. I ett tidigare inlägg har jag beskrivit en metod jag själv har utarbetat genom många år av empiriska försök. De två nya metoder som här redovisas ( i två separata inlägg)  har testats och utvärderats på avdelningen för gerontologi på institutionen för samhällsmedicin vid Göteborgs Universitet.   

Fågelholkmetoden.
Den är inte helt olik min egen metod med den skillnaden att talet inte blir påverkat.  (Gäller normalfallet.)  Den bygger på att det inte skall uppstå spänningar runt munnen lik dem som automatiskt bildas vid vissa vokaljud. I stället för att undvika dessa vokaler går det hela ut på att man aldrig stänger munnen helt. Den skall alltid vara något öppen så att huden runt omkring förblir ospänd och slapp. Då går det bra att tala som vanligt mellan "viloperioderna". En annan fördel är att man kan utföra detta under sömnen. 

"Detta låter för bra för att vara sant,"  invänder du kanske. Som alltid när en behandling har en positiv verkan följer vissa biverkningar i dess spår, i detta fall 3,5 stycken.  De är dock marginella enligt min mening.

 1. Man får lätt ett uttryck av att man inte är med på noterna, därav namnet, när munnen är halvöppen utan att man lider av kronisk eller tillfällig rinit. (Det kan för övrigt vara en bra förklaring om någon har synpunkter på apparationen.) 

 2. Under sömn rinner gärna saliv ut ur mungipan ner på kudden. Ofräscht! 

 3. Munnen blir mycket torr och tungan fastnar i gommen under sömnen. Sandpappervarning!

3,5. Om man är den fanatiska typen  kan man använda metoden samtidigt som man talar. Det är relativt enkelt att förstå vad som sägs men jag avråder ändå från detta på grund av utseendemässiga och sociala faktorer. Undvik!

Nu är det bara att testa detta under några dagar. Anteckna gärna varje kväll och morgon upplevelser och resultat. Även påverkan på den sociala interaktionen kan vara värd att uppmärksamma. Jag är mycket intresserad av att få ta del av dina iakttagelser så lämna gärna kommentarer på inlägget.

OBS! VARNING! Gör aldrig så här!

Fortsättning följer.

Kommentarer
Postat av: Anonym

Tack för varningen.

Skall försöka att ha den i färskt minne. Marie

2008-10-07 @ 21:39:15
Postat av: Ingalill

Inga pussar alltså. I alla fall inga långa. Kort och koncist föreslås.

2008-10-07 @ 21:42:33

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0