28/9 Tibet och Paris

Ja, jag vet, jag skrev Tibet i stället för Nepal på inlägget om kransen av tagetes. Jag skulle bara kolla om ni hängde med... I dag först kom det en kommentar om det så det var inte mycket att hänga i granen - eller kransen. 
 
        Paris
Jag tror att det är fler som är desorienterade. Maken har annonserat sin hemkomst till morgondagen, både skriftligt i en resplan och muntligt per telefon. Döm om min förvåning när jag öppnade e-posten nyss och han meddelade att han befann sig Paris. Någon ordning får det vara tycker jag.
...
...
...
Jag blev avbruten i skrivandet av maken som kallade på uppmärksamhet genom Skype och jag fick svar på min undring. Han måste vara, eller hade varit när han skrev,  desorienterad, förvirrad och allt möjligt annat. Han var i Dehli, inte Paris. Han skyllde på värmen så jag tror det är bra att han kommer hem nu.


           Dehli   

28/9 Böcker och åter böcker

Gårdagen ägnade jag åt  ett besök på Bokmässan tillsammans med dottern. Det första jag måste göra på platser som Mässan  är att bestämma hur jag ska anfalla lokalen. Jag har inget vidare lokalsinne och dottern är inte särskilt mer begåvad på det området. Vi lade därför upp en plan på hur vi skulle gå, nämligen upp och ner i ett bestämt mönster. 
                             

Det gick bra den första timman, efter det blev det kaos. Flera gånger. Det blir gärna det när man går in till en utställare som har extra stor golvyta. Då kan man komma ut på en annan "gata" och det märker man inte förrän efter en stund. Då visade det sig att dottern hade fått en något större dos lokalsinne än jag, hon såg att vi varit där förut och visste vart vi skulle gå. Imponerande.  Det har hänt när jag varit där ensam att jag tappat kollen helt och hållet och sedan bara irrat omkring planlöst utan att hitta något vettigt.

Vi hittade mycket som var vettigt och hade var sin ganska tung kasse att bära på under den tjugominuters promenad som krävdes för att komma till bilen. Det behövde vi efter den goda lunch vi åt som avslutning på mässbesöket.

Apropå mat delar jag med mig av lite oumbärlig kunskap från en bok jag köpte:
"Det vetenskapliga namnet för rädslan att jordnötssmör ska fastna i gommen är arachibutyrofobi".

26/9 Zzzzzz...zzzz

I går eftermiddag hämtade jag barnbarnet i Göteborg. Han var tillfälligt renons på målsmän och skulle sova här. Det var trevligt för mig med sällskap, jag behövde inte sitta och prata för mig själv i går kväll. Vi shoppade lite godsaker på hemvägen såsom chips, godis och dricka. Under kvällen åt vi inget annat är det och det kändes  bara så rätt.

Det är så härligt att vara tillsammans med barnbarnet, han är en sådan trevlig prick. Eller var. I morse steg han upp redan vid åttatiden och då var jag  halvt medvetslös. När jag hade ramlat ur sängen en halvtimma senare låg han i soffan och tittade på TV. "Vad tidigt du gick upp i dag", sa jag. "Ja, jag kunde inte sova" sa han. "Varför då, drömde du något"? "Nä, du snarkade".

Jag behöver antagligen inte ingående beskriva den chock jag fick, alla inser vidden av svaret, men jag blev alldeles kall i hela kroppen och kände mig mycket förnärmad. Snarka! Det gör maken, inte jag! Men så sa han: "Du liksom snörvlade i näsan". Tack! Det var alltså ingen snarkning utan en tät näsa som spökade. Jag visste det! Gullunge!



Hittade detta på aftonbladet.se Bra julklapp.


        

Vaken för att sängkamraten snarkar?

Tro det eller ej, men den australiska didgeridoon kan vara lösningen.

Forskare i Schweiz har undersökt 25 patienter som led av snarkning och sömnapné, avbrott i andningen. Hälften fick dagliga lektioner i didgeridoo och efter dagliga övningar på instrumentet under en fyra månader lång försöksperiod blev de piggare på dagen och upplevde färre sömnstörningar.

Deras partner tyckte också att snarkningen minskade. Det handlar om att öva upp de övre luftvägarna genom den andningsteknik som krävs för att spela didgeridoo. Studien publiceras på British Medical Journals webbsida.

 Urholkad gren

Didgeridoon är en rak naturtrumpet som är cirka 1.5 meter lång. Den är gjord av en eukalyptusgren urholkad av termiter. Den som spelar blåser i ena änden på röret utan något munstycke och använder cirkulationsandningsteknik för att göra hållbara toner.


2/9 Krans av blommor

Det har varit mycket de sista dagarna, har inte hunnit ägna mig åt bloggen. Det blir väl bättre efter hand. Måste dock berätta vad som hände maken i dag när han ankom Katmandu. Han blev mött på flygplatsen av en guide som hängde en krans med orange tagetes runt halsen på honom. Tagetes! Det ska väl vara orkideer, rosor eller liknande. Men tagetes...fast det ju tanken som räknas. Tagetes är kanske höjden av elegans i Nepal.
                                                 

22/9 Utsikt

Min arbetsplats är under renovering, fönster och fasad ska bytas. Då förändras utsikten från klassrummet temporärt. I dag såg det ut så här.


Det är inte alla som har liveunderhållning utanför fönstret på andra våningen.

Det är roligt med omväxling men liiite svårt att hålla fokus på jobbet. Det gäller elever såväl som personal. Hur lätt är det för en 58-årig fröken som försöker förklara verbets tempusformer att konkurrera med en ung trevlig (förutsätter att han är det) byggnadsarbetare som springer runt med en kofot och bryter loss fönsterfoder? Inklusive ljud. Inte lätt.


21/9 Gräsänka

Min man är borta från hemmet i knappt två veckor och vänner och bekanta undrar hur det ska gå.

"Vad ska du göra när han är borta"? har flera frågat. Svaret  är att jag måste jobba häcken av mig för att finansiera hans resa. Inga sysselsättningsproblem alltså.
"Nu kan du äta vad du vill till middag", sa någon. Det var roligt sagt.



Med andra ord flyter det på som vanligt när maken är borta. Skillnaden är att jag inte har något trevligt sällskap på kvällarna men det är ju övergående. Förhoppningsvis. Mina elever är övertygade om att han kommer att hitta en annan "fru"  där han är..."Vad säger du då, Ingalill"? Ja, det är frågan.















20/9 Vi stannade med lukten

Maken har stuckit och lämnat mig i sticket. Jag roar mig med att läsa gästers recensioner av hotell där han befinner sig. 

Nummer 1:
Tillgång till eluttag för att ladda en mobil mer problem utanför den enda toaletten i hög platser. TV, kylskåp, luftkonditionering, elektrisk fläkt och behovet av att vara tillsammans, och困RIMASHITA冷ENAKU eller rent vatten i kylen så det togs bort och strömmen ut. Men jag känner att hur det går med priset.

Nummer 2:
Rummet jag fick var löjligt liten, med två enkelsängar fastnat sida vid sida med ca 10cm mellan! Med detta sagt, för turister som vill komma ut och om den i Delhi är det en fungerande hemmamarknad.

Nummer 3:
Vi var första visat att ett rum utan fönster där vi avvisas. Vi har ett rum med fönster, men tyvärr med fönstret kom en irriterande lukt av mat. Våra rum måste ha varit placerad strax ovanför hotell eller någon annans kök. Klagar på lukt vi återigen erbjuds fönstret mindre rum så vi stannade med lukten. Frukosten var mycket bra och personalen på breakfast very friendly.

Vad säger man? Skaffa en översättare på två ben kanske.




19/9 Oj då!

Jag cyklade till jobbet i går. Det gick lugnt och fint. Så ville jag veta vad klockan var. Eftersom jag har en på handleden  släppte jag styret med den vänstra handen och tittade. Klockan hade glidit upp en bit på armen så inget fanns att skåda. Ärmen på jackan var i vägen. Då släppte jag höger handtag också, drog upp ärmen med höger hand och vad hände då? Cykeln hade ingen som höll i styret, den vinglade hit och dit, hjulen hamnade utanför asfalten i gruset och jag gjorde allt som stod i min makt för att hindra ett snöpligt fall. Jag lyckades med mer tur än skicklighet genom att sätta ner fötterna i marken och placera händerna där de skulle vara.  Jag var snabb med att titta mig omkring om någon sett min manöver men vägen var tom. Vad som skedde bak gardinerna i husen  är däremot ännu inte känt.

Hur kunde jag göra så? Vad sysslade jag med? Var detta ytterligare ett tecken på intellektets förfall? Antagligen.  I fortsättningen räcker det inte att jag har hjälm som skydd. Stödhjul verkar inte helt främmande just nu.


            


18/9 Närvarande frånvarande

Det är något skumt med djuren i Slottsskogen. Efter ett besök där  i går med eleverna gjordes märkliga iakttagelser.  Djuren var både närvarande och frånvarande -  i dubbel bemärkelse. Med detta menar jag att det var tomt innanför vissa staket, inte ett däggdjur så långt ögat nådde. Innanför andra var det djur närvarande men frånvarande. De bara stod där de stod, fullständigt ointresserade av att en klass från Öckerö med två fröknar stod och förväntade sig viss underhållning.  De ägnade oss inte en blick, stod bara demonstrativt och idisslade på några grässtrån och såg helt blasé ut.

Vi hade våra funderingar om detta och kom fram till två möjliga förklaringar till det märkliga beteendet.

1. Djuren var helt enkelt drogade. De har varit krävande och skötarna klarade inte av att hantera dem. Några piller och problemet är löst.

2. Djuren har inlett en aktion. De är missnöjda med förhållandena i inhägnaderna och tänker inte lägga två strån i kors för att underhålla besökare innan följande krav tillgodosetts:
-  två lunchrätter att välja mellan varje dag  
-  tid för avkoppling och reflektion tre till fyra gånger dagligen
-  trerätters middag
-  ett spabesök per vecka med helkroppsmassage och plockning av ögonbryn.

Vi hoppas att djuren är pigga och alerta nästa gång vi kommer. Om inte kommer vi att vara frånvarande.


16/9 Posten ut - Systemet in

Jaha, då var det dags igen. Tänkte att det är bättre att börja skriva även om jag inte vet om vad. I går fick jag ju till lite om skatan så...

Jag har jobbat. Ätit blodpudding i bamba - en av favoriterna faktiskt. På hemvägen var jag inne på Posten. Jag var osäker på om Posten över huvud taget hade någon verksamhet kvar, det skall bli Systembolag i den lokalen, men det visade sig att det hade de. Jag frågade den postanställda hur länge man kunde förvänta sig att hon dök upp i luckan i stället för en systembolagsanställd men det hade hon ingen aaaaning om. Trist, det är en sådan där sak som är bra att veta. Men det är inte så svårt att se skillnad på ett frimärke och en sjuttiofemma som man tror.

Nä, mer blev det inte men det är gott så tycker jag. Det verkar som jag kommit ur den värsta svackan.

                              
                                              Tyckte att det behövdes en bild.


RSS 2.0