30/6 Huit, neuf

Tidigt i morse, kl. 03.11, vaknade jag av fågelsång, dock inte rödstjärtens. Han var antagligen hes efter gårdagens intensiva galande. Somnade om. Vaknade 06.54 igen. Då hade han repat sig. I fågelboken kan man läsa att lätet låter hyit, hyit. Det är fel, huit, huit ska det vara.  Boken är tryckt 1951 så det är inte så konstigt.
Om några år kanske den låter neuf, neuf. De märkligaste saker händer nu för tiden. 

29/6 Typiskt hannar!

                                                  
En fågel häckar i något träd på tomten. (Eller möjligen två fåglar, de måste kanske vara ett par för att häcka.?) Hannen sitter ofta på samma ställe och låter. (Typiskt hannar). Det är ett mycket irriterande läte och han ger sig inte i första taget, sitter i timmar. Har han inget annat att göra? (Typiskt hannar.)  Får man klaga på en söt liten fågel? Funderar på att skjuta honom men har inget vapen. Det är möjligen samma filur som väckte mig i ottan i våras. Han heter Rödstjärt.
Ja, jag vet, men ändå.

28/6 Det blev en potatis!

I går stack maken djärvt ner armen i potatishinken på ett ställe och kände efter om där fanns några potäter. Det fanns det och de var lagom stora. Just där i alla fall. Vi bestämde att upptagningen skulle ske i dag. Jag hittade ett recept på en potatissallad med olivolja, citron och färska örter och vi enades om att laga till den och äta den till kallrökt lax.

Strax före själva högtidligheten fick vi oväntat besök. Vi inbjöd till den stundande måltiden men paret hade andra planer. De ville däremot gärna vara med vid upptagningen. Därför gick vi ut i trädgården alla fyra och maken beväpnade sig med en sax.  Det är säkert inte det vanligaste verktyget vid potatisupptagning men den skulle användas till klippa av den höga blasten. Av någon anledning som jag inte känner till.
    
                  Innan förödelsen.


                                Första upptagningen.



                                         Vi ser dem!


                                         Ännu fler.


Detta är den sammanlagda skörden av fyra sättpotatisar. Vi hade väntat oss fler.
De flesta var pyttesmå men vi fick nog tolv som var normalstora.

                Vittnena till händelsen ville inte vara med på bild.

Den minsta potätan. Den var så liten att jag inte lyckades få skärpa
på just den.

Hur smakade de då? De var delikata! Smakade mycket . Några åt vi med smör och flingsalt och det var en delikatess!
Nästa gång vi skall sätta potatis skall vi anteckna vad det är för sort. Det glömde vi nämligen så fort de kom i jorden. Då finns det förutsättningar för att de flesta knölarna har vuxit till sig när det är dags för skörd.

28/6 Späkning pågår

Vi har blivit med spikmatta. Maken kom hem i förra veckan med en under armen.  Nu har vi nyttjat den en gång om dagen i fem dagar och har inte mycket att säga om det mer än att det gör ganska ont när man placerar sig på den. Efter en stund känns det inte mycket och det är inga problem att ligga i en halvtimma.

Så här ser ryggen ut efter en kvart.


Reklamen lovar mycket förstås men jag har inte märkt någon effekt än. Inte av det den lovar. Fem dagar är kanske för lite.
Även om det skulle vara humbug och hokus pokus är det med en viss njutning jag placerar ryggen på piggarna. Det gör ont . Det är nog lite av känslan som munkar och nunnor strävade efter när de späkte sig  och hade tagelskjortan på. De gjorde det  för att straffa sig och jag vet inte om det är det jag är ute efter...i mitt undermedvetna möjligen, och det har jag inga problem med. Nej, det är smärtan i sig som är poängen. Jag har en hemmagjord  teori som går ut på att om det gör ont gör det nytta. Fysiskt alltså, t.ex. att spänningar i muskler släpper. Skulle det även göra mig till en bättre människa är det en bonus som jag tackar för. I så fall kommer det att märkas.

27/6 Lördagsaktiviteter

Vi cyklade först till Hönö Klåva och Fiskemuséet och tittade på slöjdsakerna. Det är duktiga och flitiga människor som ställer ut sina alster men vi gjorde inga inköp. Maken köpte en glass och sedan  satt vi på kajen och tittade på folk som passerade och båtar som gick in och ut ur hamnen. 
                                       Längst ner till vänster finns Fiskemuséet och ett glasskafé. Där satt vi.

Vi stötte på ett par som vi (eg. maken) känner och mannen kunde inte hålla sig för skratt när han såg maken i cykelhjälm. Man ser dum ut i hjälm. Fast han skrattade inte åt mig - vilket kan bero på att jag hör till den absoluta minoritet som tar sig bättre ut i hjälm än utan eller att han är väluppfostrad. Enligt maken tillhör jag majoriteten.
                                                            

På vägen hem köpte vi melon och kallrökt skinka som vi sedan åt till lunch på altanen. Efter en stunds vila var det på cyklarna igen och vi trampade  mot Öckerö och Hembygdsgården. Fullt med folk och loppmarknad, auktion och lotterier. 

                                                             
Jag fyndade två sällskapsspel à 10 kr som eleverna ska få nyttja. Maken köpte lotter för 50 kr för att vinna en kaka bagebrö (stenugnsbakad hönökaka) vilket han också gjorde.
                                                               
Utställningen på Hälsö får vänta till en annan dag. Det är för varmt för längre cykelturer.


27/6 Fullt upp

Det verkar som om denna dag kommer att bjuda på sol och värme den också. Härligt, även om varken maken eller jag hör till den skara som tänker på att ta oss till stranden eller en klippa i första hand. Nej, vi vegeterar helst här hemma på altanen under en parasoll. Fast det är klart att vi gärna tar ett dopp men då ska  temperaturen i vattnet överstiga sisådär nitton grader. Det gör den inte än (tror vi)  så vi bidar vår tid.

I dag är det mycket som händer i kommunen. Det är Hembygdens dag på Öckerö med allehanda aktiviteter på hembygdsgården så dit cyklar vi senare.
JoomlaWorks Simple Image Rotator
Om vi orkar i värmen  fortsätter vi till Hälsö och Hälsö skola 

där Anita Steiner har vernissage.

Dessutom visar Fiskemuséet här på Hönö hantverk av lokala "slöjdare" . Vi får se vad vi mäktar med.
Nybyggda delen av museetFiskemuséet


25/6 Det har hänt igen!

Jag gick in i en skoaffär i Nordstan i dag och provade ett par "gåskor" som jag också köpte. När man provar sätter man inte sina svettiga nakna fötter i affärens skor utan använder ett par provstrumpor. Det gjorde jag förstås, redig som jag är, och när jag kom hem upptäckte jag att de fortfarande satt på fötterna.

Det är inte första gången det händer utan andra. I Karlstad och nu här.  Jag hade inget mer än skorna på fötterna (hoppsan!) när jag gick in i affären, då borde jag ha lagt märke till att de var täckta av hudfärgade sockar när jag tog på mig mina skor igen. Det gjorde jag inte och har nu två par provstrumpor på mitt samvete. Ett par kunde jag hantera men nu känns det allvarligt. Och juridiskt på något vis. Om de har övervakningskamera i affären kanske jag får besök av polisen någon av de kommande dagarna. Det får jag ta, jag står för vad jag gjort. Talesättet "Det börjar med en knappnål och slutar men en silverskål" känns aktuellt. Vad blir nästa snatteriobjekt? Ett par innersulor?


25/6 Jag går mot döden var jag går...

I dag har jag varit i stan och ätit lunch med Io på  Avalon Hotel. 


Vi åt dagens lunch, halstrad lax med skaldjursrisotto och blåmusselskum. Det tog lång tid att äta eftersom vi pratar i stort sett oavbrutet när vi ses.  Maten smakade bra  men den förde oss inte till himmelska höjder. Dessutom var det  för dyrt tyckte vi. 115 kr,  exklusive dricka och kaffe. Snålt och därför får de bara 2,5 av 5 i betyg. Toaletten får däremot en klar 5:a, den var läcker.

På väg till lunchen gick jag genom Nordstan och där läste jag på Metros löpsedel:

"Larm. Kort semester kan leda till döden".

Det var ett spännande tillkännagivande som jag funderade på när jag traskade vidare.  Det skulle också ha kunnat stå: "Lång semester kan leda till döden" eller "Ingen semester kan leda till döden". Det är livsfarligt att leva!

Min mamma brukade säga vid lämpliga, alternativt olämpliga,  tillfällen  "Jag går mot döden var jag går..."  (Det är  en gammal psalm från sjuttonhundratalet lärde jag mig av Wikipedia för fem minuter sedan).  Det är  inte precis en show-stopper  i sociala sammanhang  men det är icke desto mindre sant. Det borde ha stått på löpsedeln i stället.  Man kan ju dö precis när som helst, det finns inga garantier om motsatsen, oavsett om vi har semester eller inte. Därför ska vi leva i nuet och ta vara på oss själva och våra nära och kära så länge vi har oss. Skjut inte heller upp något roligt till i morgon, nästa år eller pensionen om du kan göra det i dag!



.

24/6 Helt natruligt

Jag figurerar ibland på Facebook. Där finns det annonser av många olika slag. En del är roligare än andra. Här är några smakprov.

Bli gratis rynkfri
Bli vacker som i din ungdom! Prova ett gratistest i 30 dagar värt 429 kr.

Alla var inte vackra i sin ungdom. Rynkfria, men inte vackra. Det kan bli ett problem för reklammakaren.
Kvinnan på bilden skulle sannerligen behöva något uppmuntrande och jag antar att det är rynkornas fel att hon ser ut som om hon är fullständigt  galen. Blir hon glad och nyter av att bli rynkfri är det gott och väl.  Annars tror jag att någon slags terapi skulle hjälpa. Eller en rolig bok!



Nytt bantningspiller.
Banbrytande forskning i Norge ger nytt bantningspiller med betydande viktnedgång. Få ett gratis provpaket till ett värde av 885 kr. 

Det var ett stort piller, det verkar opraktiskt. Annars har väl inte Norge det bästa rykte när det gäller bantningspiller. Men är forskningen banbrytande så är den. Jag skulle inte våga ta pillren, trots betydande viktnedgång och att de är gratis. Det luktar skumt lång väg.

Hårborttagning Forever Hair Removal Förhindrar nytt hår att växa ut! Helt natruligt, kliniskt testad, garanterat resultat! Testa nu! bara 499 kr.

När en annons har stavfel/skrivfel ska man dra öronen åt sig. Vad är det för klåpare som inte ens kan skriva rätt i sin reklamkampanj? Jag skulle gärna vilja se hur nytt hår förhindras att växa ut. Helt natruligt dessutom. Jag trodde att det naturliga var att det växer hår på benen, men vad vet jag.

23/6 på kvällen

Det har inte vällt in gratulanter under dagen. Fyller man år på sommarlovet, ens fader är bortrest och man  dessutom befinner sig på Hönö när man bor i Göteborg är intet annat att vänta. Födelsedagsbarnet har tagit det med fattning, hade inte trott att det skulle vara annorlunda. Men vi har firat under dagen. Vid lunchtid gick vi till Klåva och där valde han en gigantisk glasskomposition som ersatte lunchen. På eftermiddagen kom hans morbror och sedan åt vi en god middag enligt önskemål.

På kvällen gick sonen och barnbarnet ut i trädgården för att spela lite fotboll. De kom in efter en kort stund och den yngre mannen ropade: "Mormor! Det är fullt med sniglar på gräsmattan". Efter en inspektion kunde jag konstatera att det inte var fullt men det var många och de var små. Det blev till att ta död på de rackarna. Jag läste i en trädgårdstidning att man skulle titta ordentligt på dem eftersom alla inte är av mördartypen. Men jag tittade inte efter, tycker att de är jätteäckliga oavsett om de är mördare eller inte. Jag tog livet av dem utan urskiljning.

23/6 Födelsedag

I dag är det barnbarnets födelsedag. Han fyller tolv och väcktes av sin moder och mormoder med sång och klingande spel, amerikanska pannkakor med sirap och ett antal paket.

I går var det sååå nära att potatisen hade fått komma upp i ljuset. Maken och barnbarnet stack ut och fiskade på eftermiddagen. Förväntningarna var ställda på att det skulle bli en lagom fångst till en lagom middag för fyra. Jag gjorde nödvändiga inköp och sedan var det bara att vänta. Jag såg framför mig hur potatisen vällde ut ur sin tunna när vi vände på den.

Maken ringde när de var på väg tillbaka till hemmahamnen och meddelade storleken på fångsten: en (!) makrill som barnbarnet dragit upp.

Reservplanen (pasta med tomatsås, mozarella och parmaskinka) fick tas fram men barnbarnet åt först upp den nyfångade och nystekta makrillen som förrätt. Kontentan av detta blev att potatisen får vänta. Om det stämmer som en kollega sagt till maken ,att den måste blomma först, är det lika bra för några blommor har vi inte sett. Däremot blast som nu är så hög att den lägger sig när det blåser och regnar.


21/6 Tji potatiskok

Det blev ingen potatisupptagning, varken i går eller i dag. I går var vi hos systern och svågern och fägnades med god middag. Idag har vi varit på Rosencafeet i Trädgårdsföreningen tillsammans med fyra vänner. 

Det fanns tre varmrätter att välja mellan och det som passade oss bäst var köttbullar med lingon, gräddsås och potatis.

När jag beställde sex "köttbullar" lät det som om jag var på barnkalas. Men det smakade mumma kan jag meddela. Vi tog pannkakor till dessert och efter det var det svårt att ta sig ur stolen. Det gick till slut, med förenade krafter. Efter den middagen  skulle vi inte, ens med våld, kunna äta  nyupptagen nykokt potatis.  Det spelar ingen roll hur roligt och gott och speciellt det skulle vara. Men vi sätter vårt hopp till morgondagen.

20/6 kl. 10.31

Alla ni som väntar på att potatisen ska tas upp får vänta ett tag till. Det kan bli så att det får vänta till i morgon, allt beroende på hur dagens matintag kommer att te sig. Det är några osäkra faktorer som gör att vi får bida och se.

Gårdagens häftiga firande satte inte så djupa spår, känner mig pigg och alert trots den tidiga timman. Vi tillbringade aftonen  i goda vänners lag och njöt av god mat och trevligt sällskap. Vi kunde inte sitta ute och äta men hur många gånger under min levnad har vi kunnat göra det just denna dag? Inte många. Det brukar vara kallt och regnigt.

Bilden vi har om en strålande sol på molnfri himmel med majstång och  blommor och blad och knätofs och dansande barn och tunna sommarklänningar och...stämmer oftast inte.

Nej, i går det blev tjocktröjan på när vi dristade oss att gå ut i trädgården och middag inomhus.  Kanske trist men inte oväntat.
 

17/6 Potatis igen

                                       
                                           2 april                                                                 17 juni

Jag har varit dålig på att rapportera om hur potatisen artar sig men här kommer en färsk rapport: den växer, eller i alla fall blasten, och verkar må bra. Men när vet jag att skördetiden är inne? Jag letade på Internet och hittade ett handfast råd. Det är bara att sticka ner handen i jorden och känna efter hur stora potäterna är. Praktiskt och enkelt. Jag har inte gett mig på detta i mitt tycke burdusa och okänsliga tillvägagångssätt men måste kanske ändå. Det är ju trist att vända upp och ner på baljan och finna fyrtio pottekuler (spelkulor på götebosska) i andra ändan av den kraftiga blasten. På midsommarafton äter vi någon annans potatis men dagen efter kan det bli skörd. Missa inte det!

    

17/6 Stoppa pressarna!

Blondinbella skrev i sin blogg att  hon gick runt på stan kring Centralen och Drottninggatan,  osminkad och med akne *. Folk kom fram och pratade med henne, helt otippat,  och ingen skrattade åt hennes hy. Hon ger rådet till alla som har akne att gå ut och promenera bland folk.


*hudsjukdom med utslag; finnar**
** varblåsa i hud vid talgkörtel

15/6 Dräparen

                                                 
Före jul köpte jag två flugsmällare av denna sort. (www.smartasaker.se, 69 kr. ) Jag gav bort en i julklapp, den andra behöll jag och glömde. Antagligen på grund av den ringa förekomsten av flugor under vintern. Men i förra veckan surrade det  både högt och lågt i huset och jag mindes plötsligt köpet. Jag letade fram detta tennisrack kallat "flugdräparen", satte i batterierna och startade jakten. Jag svingade racketen, insekterna gick åt som smör i solsken med ett "fjuttljud" och jag efterlämnade ett antal fluglik och en odör av misslyckad grillning bakom mig.

   
För att undersöka hur stark strömmen var dristade jag mig till att peta med fingret på nätet. Gör inte det! Jag fick en stöt vilket var  väntat.  Den dödade mig inte och det sa inte fjutt, men det gjorde ont. Så du som irriterar dig på flugor, myggor och annat smått och gott som flyger eller kryper omkring hemma, skaffa dig en "flugdräpare" och slå till. Skulle huset få besök av större irritationsmoment, typ inbrottstjuv, tror jag den kan göra nytta även i den situationen.

12/6 Den blomstertid...

I dag har det varit skolavslutning. En regnig sådan. Vi har den som sagt i kyrkan och dit är det en promenad på tio minuter. Det var till att klä på sig jeans, stövlar och regnponcho. Väl där fick vi höra skönsång från kören och kloka ord från kyrkoherden. Men - inte ett ord om Gud, vars hus vi var i. Det passar inte en sådan här dag sägs det. Jag kan  hålla med om det, skolavslutning är ju ingen kristen högtid, men vi vill gärna ha den i kyrkan. Det är generöst av kyrkan att låna ut sig, tycker jag.

Tillbaka i skolan bytte jag snabbt från jeans till mer propra benkläder. Ni trodde väl inte att jag skulle ha jeansen på mig en dag som denna? Jag hade gjort två tårtor med jordgubbar och grädde och de satte vi i oss i klassrummet efteråt.
   
Sedan var det betygsutdelning och eleverna fick sitt efterlängtade och välförtjänta sommarlov. Jag skyndade mig till bamba för att vara hantlangare vid lunchen för niorna. Stämningen stod högt i tak även om klockan bara var elva.

Nästa anhalt var personalrummet där rektorerna bjöd på tårta, tre sorter, kaffe och lavendel i kruka.
     
Lavendeln åt vi inte upp med en gång utan tog med hem. När kaffet var urdrucket gick jag till klassrummet för att städa bort tallrikar och servetter. Då var det fint och prydligt där, jag tror att M varit framme. Tack för det! Sedan var det bara att packa ihop tårtfat och burkar och elvisp och åka hem. I ösregnet.

Niorna har en tradition att åka i kortege från skolan på Öckerö till hamnen i Hönö Klåva. Många i öppna bilar. Så här ser det ut när solen skiner.
Kortegén 13 juni 2008. Foto: Robert Lindberg  
Det brukar vara fullt med folk där som tittar på de finklädda ungdomarna när de anländer. De går sedan ombord på en mindre färja som tar dem till Hjuvik för att fortsätta med buss till en okänd plats. Där blir det middag och underhållning hela kvällen till fram på småtimmarna. I dag var det inget väder för kortege i sommarkläder men jag tror att det blev av i alla fall. Jag somnade i soffan så jag kom aldrig iväg för att se det hela. Hoppas att alla får en trevlig kväll i alla fall.

11/6 På Rörö

I morgon är det skolavslutning. I dag hade alla lärare aktiviteter utanför skolan med sina klasser. Arbetslaget som vi tillhör  gjorde en utflykt till Rörö, den ö som ligger längst norrut i kommunen. Vi tog bussen till Hälsö och färjan därifrån.

                                  
I början på veckan var prognosen för vackert väder dålig, det skulle bli regn och kyla. Efter hand har den ändrats och i går lovades det moln med solglimtar och 15-20 grader. Så blev det. När vi kom fram skingrades molnen och vi hade sol och värme. På hemvägen drog det ihop sig och det blev mulet. Ibland ska man ha tur!

Rör är en fantastiskt vacker ö och ett besök rekommenderas.
                         somewhere at Rörö

              

Nu ska jag förbereda två tårtor som jag ska bjuda på i morgon. Brattebergsskolan har sin avslutning i kyrkan och efter den ska vi ses i klassrummet. 
                                                           
                                                      

Då fikar vi, eleverna får sina betyg och sedan är det sommarlov. För dem. Min semester börjar till midsommar. Härligt!

9/6 De e mycke nu

Det har varit en händelsrik dag. Skoldagen började som vanligt 08.20. Klockan tio var jag på ett möte och tio i elva packade assistenten och jag in eleverna i våra bilar och körde hem  till hemkunskapsläraren. Där fick gossarna bekänna färg och hjälpa till att duka, grilla, m.m. och sedan hade vi en fantastiskt trevlig lunch tillsammans på altanen.

Tillbaka in i bilarna och så åkte vi till Golfen. Där spelade vi bangolf i solens sken och alla var nöjda och glada. Nja, nästan alla, de som är tävlingsinriktade tycker  ju inte att det är roligt att förlora. Jag hör inte till den skaran så jag hade jättekul hela tiden trots att hole in one lyste med sin frånvaro.


In med pojkarna i bilarna igen och tillbaka till skolan. Då var det  lagom att sluta och det gjorde vi. Assistenten och jag åkte till våra respektive hem och fräschade upp oss en aning och sågs vid färjan klockan tre.

                          

Assistenten hoppade in i min bil och så körde vi till storstan och Palace. Där åt vi en god middag - gratis faktiskt - och pratade och tjatade, allt till ackompanjemang av spårvagnar och skrikande studenter på lastbilsflak. Lite spring i några butiker blev det också innan vi tog en kaffe på NK och Espresso House. Vi kände oss då mätta och nöjda och glada och återvände till vår hemkommun - där det inte finns spårvagnar men väl studenter.

Jag var hemma halvåtta och då visades mitt favoritprogram med min favoritskådespelare/programledare/speaker; Halv åtta hos mig med Helge Skoog. Se det!
 
Nu sitter jag vid datorn och önskar att klockan skulle vara lite mer så att jag kunde gå och lägga mig. Gäsp.

9/6 Rätta mig om jag har fel.

Att vi har olika uppfattningar om vad som är snyggt och klädsamt  är självklart men detta får jag inte ihop. Dessa klänningar hittade jag på nelly.com   De tre översta under rubriken "vardagsklänningar". 
 Only - Fresh Amok Tank TopVila - Flofo DressFrench Connection - Arthy Stripe Dress
De tre här nedan fanns under fliken "festklänningar". Bortsett från att den första ser ut som ett nattlinne jag ägt en gång på sextiotalet förstår jag inte skillnaden här. Om jag skulle ta på mig en av "vardagsklänningarna" och gå till jobbet i den skulle det väcka uppmärksamhet, det kan jag lova. Av många olika anledningar.  Jag förstår antagligen inte vidden av vad vardag kan innebära för olika  personer. Jag trodde att min vardag var ganska allmänt förekommande men kan ha fel. Vad har man för jobb när man tar på sig en av de tre översta en onsdag morgon?
Rare Fashion - Mist DressQuontum - Polo Cup Mini DressLipsy - Net Corset Dress

8/6 Om kroppar

Mikael 6 år:
Skillnaden på tantkroppar och manskroppar är att tantkroppar har flera hemliga rum i bägge ändar.

Björn 7 år:
Kvinnor har kurvor medan män har portfölj.
          

Siri 6 år:
Kvinnor består av äggstockar och så tänker de mer.

Julie 6 år:
Männen har fler framdelar på kroppen.

Stina 9 år:
Mannen slutar aldrig att göra celler men han kommer i en sorts ålder han också. Den kallas panikåldern.


Allan 5 år:
En kropp är något som tar slut i skorna.


Hilda 7 år:
Om man öppnar ögonen och det är alldeles svart, då är man medvetslös.

6/6 Nationaldag



                   
Vad ska vi göra med Nationaldagen?  En röd dag och allting men inte går folk ur huse för att gemensamt fira  för det. Det verkar vara svårt att få till någon nationell yra.  Det skulle i så fall vara om riksdagen  påbjuder att

"alla medborgare må införskaffa en blågul flagga, ikläda sig  Adidasoverall (valfri färg)  och inställa sig vid närmaste gathörn kl. 13.00 för att tillsammans marschera gatan fram under flaggviftning, trallande hemglasstrudelutten."  Den som inte hörsammar detta kan räkna med att få arbeta som vanligt nästkommande nationaldag. Det vill säga, den röda dagen blir svart."
                                                     

Jag skulle verkligen vilja att vi kunde få till något trevligt. Jag är tacksam för att jag bor i Sverige men att försöka att konstruera något à la Norge är nog inget att räkna med. Vi måste hitta på något alldeles eget. Eller också struntar vi att göra något tillsammans, var och en gör som den vill och alla blir nöjda. Själv har jag hissat flaggan och sedan blir det pyssel i trädgården.
I gårdagens GP hittade jag en annons som föreslog vad man kan göra :  "Nationaldagen på Allum".  Shoppa, vet jag! Det är bra för Sverige och kanske en mycket passande sysselsättning just denna dag i just dessa tider. Har man tur är det rea på Adidas.

4/6 Utförsbacke

Nu går det utför med det mesta - på min arbetsplats i alla fall. I måndags tackade  diskmaskinen  för sig och i tisdags kollapsade kopieringsapparaten. Av utmattning i båda fallen får man anta.
                                                    
Dessa två teknikens underverk, tillsammans med kaffebryggarna, är de grundvalar som skolan vilar på.  Utan dem stannar verksamheten, eller ändrar karaktär i alla fall. Nu måste alla diska  kaffemuggen för hand och det vållar  problem. Var ska vi ta tiden ifrån till det? Från lektionerna? Tja, varför inte? Det är inte precis några studievilliga elever i skolan dessa sista dagar på läsåret. Många av dem sysslar med att kasta vattenfyllda ballonger bittida och sent och det är ju roligare än svenska och slöjd. Då behöver vi inte heller nyttja kopieringsapparaten så det är lugnt. 
                                                           

Kaffebryggarna fungerar som de ska, tack och lov. En elev kom i dag på ett kreativt sätt för skolan att spara pengar  i dessa bistra tider. Han tyckte att lärarna inte skulle få gratis kaffe, det kostar ju  pengar och de dricker det ju bara...? (Undrar vad han gör med kaffet?) Okunniga ungdom! Det är ju kaffet som håller oss vid liv, ger mening åt arbetsdagen och är ljuset i slutet av tunneln. Ta bort kaffet och vi ansvarar inte för vad som kan hända:  pedagoger som går bärsärkagång,  klättrar på väggarna, har högläsning 80 minuter utan rast,  rättar nationella prov på lektionstid och  låter eleverna fylla i sina egna närvarorapporter. Det kan gå så långt att eleverna tar över. En sådan skola vill vi inte ha! Titta bara på bilden nedan och envar kan ana scenariot.


              Som en kollega till mig uttryckte det en gång: "Kaffet är skolans främsta mål". Kan det sägas bättre?

3/6 Potatis

Efter en kontroll  av läget i potatislandet är det tydligt att en av de fyra  är krasslig. Jag tog bort några vissna blad men upptäckte nya fina små vid sidan. Det kanske blir något i alla fall. Snart är det midsommar och då tänkte jag vi skulle njuta av den egna skörden.

Det känns fint att odla den egna maten. Nästa vår ser det nog ut så här  i trädgården:

Jag själv kommer med all säkerhet att se ut så här:
   eller  


2/6 Om yrken

Håkan 7 år:
Bonden är en väldigt lycklig man, först och främst för att han har traktor, men också för att han slipper jobba.
Se hela bilden    

Anders 8 år:
Bönder är liksom en egen ras, precis som rörmokare och föräldrar.


Emelie 6 år:
En psykolog är en galen man som slår tanter.

Erland 6 år:
En gynekolog är en som inte vet så mycket om halsen på folk.

Marcus 7 år:
Kungen heter Carl Gustav den tredje i fjärde, hans familj heter Victoria, Madeleine och Adam och Eva.
Se hela bilden

1/6 Rapport om blasten

I morse hade potatisblasten tagit sig en aning men den är inte lika fin som sina kamrater. Vem har sagt att allt ska frodas på samma sätt och se likadant ut? Inte jag, men jag hade de förväntningarna faktiskt. Nu handlar det om fyra sättpotäter och en visar sig vara lite klen. Okej, det är bara att acceptera. Om några veckor får vi se vad som döljer sig undertill. Det skulle inte förvåna mig om den lilla vesna plantan har de största knölarna. Naturen är egensinnig. Vi lär få se vad det lider.

1/6 Om djur

Lars 6 år:
Inne i grisen finns det korvar och skinkor. Och i rumpan på den sitter syltan och väntar på att bli uppäten.


Sofie 5 år:
Honan heter gris och hanen heter svin. Ungarna heter kelgrisar.

Stefan 6 år:
Mamman heter höna, pappan hane, ungarna killingar och barnbarnen heter ägg.


Hans 6 år:
Hönor som får gå var de vill lägger finare ägg eftersom de slipper ha hönsnät runt huvuvet.

RSS 2.0