9/1 Julgransplundring

Bild: JANERIK HENRIKSSON / SCANPIX

"Snart dags att slänga ut granen

Men hur?

Göteborg - 6 jan

Inom kort är det tjugondedag Knut, då ska julen ut.
I många hem händer det redan innan dess. Men det
är förbjudet att slänga granen på gatan".



Bor man i Öckerö kommun förstår man inte vad artikeln handlar om. Svårt att bli av med granen? Här är det tvärtom. Så fort man har fått den utanför huset och vänder ryggen till  är den borta. Man ser aldrig vem som tar den men den är väck. Det beror på att granen är ett mycket åtråvärt byte och återanvänds så småningom i en påskefyr. (Att plantera en gran på tomten är rent dumdristigt. En morgon när man vaknar mellan nyår och påsk finns bara ett hål att skåda där granen stått).

Nu är det ju några månader fram till påsk och bytet måste gömmas tills dess.  Det kan vara i någon förälders garage, i en friggebod, utomhus i någon klippskreva eller något annat "säkert" ställe. Granarna måste vaktas för det kan komma några från en annan ö som har bra luktsinne och som spårat ett gömställe. Då kan det bli handgemäng och hej och hå och granarna måste flyttas till ett annat, säkrare gömställe.

Så har vi det här och nu får vi leva med granarna fram till påsk. När den är över lägrar sig friden över kommunen. Det finns inte ett granbarr att skåda så långt ögat når och allt återvänder till det normala.


Kommentarer
Postat av: Nattis 2.0

Fast det är HIMLA skönt att bara kunna dumpa ut granarna på vägen! Och ja det går på ingen tid alls att bli av med den :)

Postat av: Ingalill

Håller med dig, det är mycket praktiskt!

2010-01-10 @ 08:54:53

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0